Voor het jaar 1906  werkte Jan Willem ter Haar (geb. 1871 te Winterswijk) bij de Ziegelei te Oeding, alwaar hij smidswerk verrichte, paarden besloeg en bekapte. In 1906 een perceel aan de Kottenseweg gekocht, deze was eigendom van de Rotmanshoeve, dit is nu een kampeerboederij. Op dit perceel werd een huis gebouwd met een kleine smederij naast het pand (dit is de huidige winkel).

In 1939 werd begonnen met de bouw van de huidige smederij waarvan Gerrit ter Haar (1906 – 1953) de eigenaar was. De werkzaamheden waren toen voornamelijk gericht op het oude boerenbedrijf en het paarden beslaan aan huis.

Na 1945 kwam de opkomst van de mechanisatie, de werkzaam heden gingen langzaamaan meer richting land en tuinbouwmachines. Door de opkomst van de mechanisatie werd het gebruik van werkpaarden minder.

Begin jaren 50 werd de oude smederij omgebouwd tot winkel in huishoudelijke artikelen en benodigdheden t.b.v. het boerenbedrijf. Eind jaren 70 was het gebruik van werkpaarden voor het boerenbedrijf nihil. Na de jaren 70 kwam de opkomst van de hobbypaarden, waar de zoon van Gerrit ter Haar, J.W. ter Haar (geb. 21-12-1940) zijn brood mee verdiende. De overige werkzaamheden waren onderhoud aan tuinmachines, gazonmaaiers, een winkel voor tuingereedschap, verf, gaas en loodgietwerk.

17-04-2006 overlijden van J.W. ter Haar, overname van het bedrijf door de zoons Gerrit en Erik te Haar.

Het bekappen en beslaan van paarden vervalt.